Brakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!

Zamów sok z kiszonych buraków.

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wracają do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też inne, do tej pory mniej znane owoce i warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można pominąć również napojów takich jak kefir, kwas chlebowy albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pomagają w prosty i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała witaminy konieczne dla jego poprawnego funkcjonowania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę związków wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kiszonek to też świetne źródło witamin. Na uwagę zasługuje głównie duża zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonych buraków – czemu warto go pić?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks czy wrzody dwunastnicy. Działają one także osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]