Więcej szczegółów o zakwasie na żurek śląski.
W ostatnich latach coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, co wywołuje chęć natychmiastowego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup na rzecz potraw kiedyś oferowanych przeważnie jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli osobiście gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to w dalszym ciągu stanowią one stałą pozycje na karcie dań gospód oraz restauracji z polską kuchnią, a także są zwyczajowo podawane w trakcie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Barszcz biały to nie żurek – Żurek i barszcz biały – różnica tkwi nie tylkow mące
Jeżeli zapyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób często nie wie, iż to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która odróżnia te zupy, jakkolwiek trzeba ostro zaznaczyć, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem doświadczenia kucharza oraz jego osobistych preferencji. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajduje się więcej warzyw oraz grzybów. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, gdyż w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 typy:
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go przeważnie z jajkiem oraz pieczywem;
– kwaśny, zawiesisty żur sporządzany zazwyczaj ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Zakwas na barszcz biały i żur? Kupić, a może przygotować samemu?
Przygotowanie zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy jest łatwe, jakkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się powodzeniem. Na portalach kulinarnych przeczytać można mnóstwo przepisów na zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednakże samodzielnie przygotowany zakwas należy zamierzać pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli apetyt np. na żur przyjdzie do was bez ostrzeżenia, można wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym ugotujemy wyborny barszcz biały i żurek śląski czy też staropolski.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]