Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Kup sok z buraków kiszonych na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od stuleci w polskiej kuchni używa się kwaszonych warzyw. Od kilku lat jednak często mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który aktualnie często dostępny jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością eko.

Sok z kapusty kiszonej – czy należy go spożywać

Bodaj większość z nas za młodych lat pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko podawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaskowaty, lecz bardzo zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to znakomite źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także liczne minerały, jak np. żelazo, sód oraz fosfor. Wielu ludzi miewa trudności z przyzwyczajeniem się do kwasowego smaku tego soku, ale zaleca się pić go regularnie, gdyż wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, więc w efekcie może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się też osobom cierpiącym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego produktu nie należy nadużywać – wystarczy pić maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.

Sok z kiszonych buraków jest równie zdrowy!

Sok z kiszonego buraka jest drugim odżywczym sokiem, którego używamy od wieków w kuchni i który spożywamy również jako zdrową przekąskę. Posiada on sporo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność: poprawia koncentrację, dobrze wpływa na przemianę materii, a przy tym redukuje poziom cholesterolu we krwi. Choć buraki cechują się dużą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednak jego spożycia przez osoby cierpiące na schorzenia nerek bądź reumatyzm, jak również kobietom karmiącym piersią i w ciąży.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, aby przygotowywać soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz kupić je w swoim sklepie bądź zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, że takie soki trzeba składować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]