W tym miejscu uzyskasz więcej informacji o przetworach ekologicznych.
Od prężnego rozkwitu branży spożywczej, który rozpoczął się na początku XX w., wyroby konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej nasycać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Jednakże wraz z dojrzewającą świadomością konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to wywoływać następstwa dla ich zdrowia, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z żywności nieprzetworzonej.
Żywność eko – z upraw nie korzystających z syntetycznych nawozów i pestycydów
By konkretny wyrób trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł nazywać się „eko”, musi sprostać kilku warunkom. Żywność eko i artykuły z niej wytworzone muszą zdobyć określone certyfikaty przyznawane przez uprawnione do tego instytuty. Główną jednakże właściwością spożywczych wyrobów eko jest to, że wykorzystane do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce uprawiano według wszystkich norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów mogących niekorzystnie wpływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także szkodzą środowisku. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody powierzchniowe czy powodują zasolenie gleby, a natryski upraw chemicznymi pestycydami często są powodem śmierci pożytecznych pszczół. Tymczasem ekologiczna uprawa sprawia, że rośliny cechują się niższą zawartością azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych związków przedostanie się do ustroju ich konsumentów.
Jak musi być oznakowana żywność ekologiczna?
Przetwory eko podlegają ciągłemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym też w trakcie przewozu oraz magazynowania. Co istotne, gdy artykuł spełnia wymogi, jego wytwórca prócz standardowych informacji m.in. o temperaturze składowania, terminie zdatności do spożycia, wadze netto, miejscu produkcji składników czy wartościach odżywczych, musi dodatkowo obowiązkowo wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego dany artykuł i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym są białe gwiazdy tworzące w kształt liścia. Wypatrując ekologicznych przetworów trzeba więc czytać uważnie etykiety wyrobów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy zamieścił on na stronie sklepu informację o przyznanych certyfikatach.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]